bir ülkeyi güzel yapan detaylar

/ 3
o ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmış, aklı vicdanı hür bireyler yetişmesine vesile olmuş ve o bireylerin barış içerisinde yaşamasını sağlamış detaylardır. herkes kendince örnekler verebilir ve bu örnekler kişiden kişiye değişebildiği gibi ülkeden ülkeye de değişebilir.

şahsi fikrim: polis görme sıklığının az olması ve trafikteki işleyişin kusursuzluğu.
sıcakkanlı, mutlu, eğlenmeyi bilen insanlar barındırıyor olması.
selamdır evet bildiğimiz selam. ki çok zor değildir.
karadağ'da mecbur kaldık ve kotorda geceyi dışarda geçirdik. Haliyle hava çok soğuktu. Saatler ilerledi ilerledi. En son hava aydınlanmaya yakın kaleye çıkalım dedik arkadaşla. Çıktık filan manzara çok güzeldi tabiki. Bu arada güneşte doğdu. Biz de artık yavaş yavaş inelim dedik. İnerken insanlar sabah sporu olarak kaleye çıkıyorlarmış. İstisnasız herkes bize selam verdi ve günaydın dedi. Bu bizi nedense çok mutlu etti. Artık öyle alıştık ki önce ben atılmaya başladım selam vermede. Gecenin tüm soğukluğu sıcak bir gülümseme ve tatlı bir selamla buhar olup uçmuştu. Neyse efenim işte böyle.
Karadağ ya da montenegro her neysen seviliyorsun ve tekrar geleceğim.
Dipnot: Bizde turistlere selam verelim öcü gibi bakmayalım ki bizi iyi ansınlar
sokakta gördüğünüz insanların yüzlerindeki tebessüm.
tek kelime ile bence düzen.
bir de insanların davranışları. bir yeri insanlar güzel ya da çirkin yapar.

edit: vizontele'den bir replikle daha iyi anlaşılabilir.

"insan memleketini niye sever ?
başka çaresi yoktur da ondan.
ama biz biliriz ki bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı;
orayı sevmektir.
burayı seversen
burası dünyanın en güzel yeridir.
ama dünyanın en güzel yerini sevmezsen
orası dünyanın en güzel yeri değildir!"
biraz radikal bir düşünce olacak ama, yıllık ortalama gelir. insan ne kadar kendine yetebiliyorsa, kafası o kadar rahat olur, o kadar az şeye stres yapar. ne kadar az stresliyse, dışarıdaki etkenlere karşı o kadar anlayışlıdır. ikincisi de zaman, ne kadar zamanı varsa, o kadar dinlenip veya gezip veya kafasını ne rahatlatıyorsa, kendini ne iyi hissettiriyorsa onu yapmasıdır.

ülkeyle ne mi alakası var? ülkeyi ülke yapan insanlarıdır. aylık 45 saatlik çalışma, maddi yetersizlik yüzünden ek iş peşinde koşmak, aysonu kirayı denkleştirmek, insanı depresyona sokar. birşey yapmak istemez, gergin olur, birşey öğrenmeye niyeti olmaz. ülkenin %70i bu hale gelince de, kültür negatif etkilenir.

ülkeyi güzel yapan detaylar, sabah birisinin metroda size gülümsemesi, yemeğini paylaşması, mimariye veya sanata hayranlıkla bakan insanlarıdır. elimizden geldiğince böyle olmaya çalışalım, umarım bulaşıcı olur diğer insanlara da.
Yaya yoluna adım attığınızda araçların durarak geçmenizi beklemeleri
/ 3