dünya vatandaşlığı

birçok rivayet vardır. gerçek olan çoğu hava yolu şirketi hayat boyunca ücretsiz uçuş hakkı tanır. bazıları ise hem uçuş hakkı hemde eğitim masraflarını karşılar. dünyadaki en büyük şan olduğuna inanıyorum
kendimi ait gördüğüm vatandaşlık. ölüm sonrasıdır. hiçbir his, hiçbir düşünce, hiçbir algı yoktur ve aslında siz de yoksunuzdur ya onun vatandaş hali. tertemiz yani.
Ben yaşama hakkına sahipken ve doğacağım yeri veya ırkı seçemezken beni neye göre sınırlar içinde tuttuklarını hâlâ anlamıyorum.
Ben x ülkeye vizem olmadan neden giremiyorum? O toprakları bana yasaklı kılan güç ne?
Herkesin köklerinde yasaklı kılınan bir avuç toprağın izleri varken o kültür bana ona herkese ait.
Ben bir seçim yapmadım. Yıllar önce dedemin dedesi bir seçim yaptı ve buraya yerleşti diye ben neden buranın vatandaşı oluyorum? ninelerim dedelerimin ırkından biriyle evlendi diye ben neden Bu ırka mensup oluyorum? Biz neden yüzyıllar önce yaşamış insanların seçimlerine göre yaşıyoruz?
Bana vatandaşlık verilmeden önce seçimim sorulmadı, bir savaşa girmem gerekmedi, bir kültüre yakın hissedip diğerlerini dışlamadım.
Kuzey ışıkları, izlanda'ya değil, herkese ait. Çin seddi, Çin'e değil, herkese ait.. Bütün kültürler benim için.. bütün resimler benim için çizildi, bütün müzikler benim için bestelendi, bütün topraklar benim için yaratıldı.
Ben dünya vatandaşıyım!
doğuştan her insanın sahip olması gereken haktır, bence.

garry davis tarafından gündeme getirilmiştir, davis dünya vatandaşı olmak için önce amerika vatandaşlığından çıktığını açıklamış bir müddet dünya vatandaşı olarak yaşadıktan sonra da kar amacı gütmeyen wsa'yı kurarak dünya vatandaşı olmak isteyen insanlara bu platform üzerinden yardımcı olmaya başlamıştır.
doğarken seçemediğimiz ülkenin vatandaşı olmak zorunda kalıyoruz, be yapalım illa avrupa vatandaşı olanla mı evlenelim yani.
İbn-i Haldun'un dediği gibi malesef 'coğrafya kaderdir'.

Herkesin kaderi de farklıdır. Keşke öyle olmasa, keşke insanlara kendi kaderlerini yazma imkanı verilse.