erasmus mundus

Hem yüksek lisans hem doktoru olan deli egitim programı. Belli ülkelerin belli universtelerinde egitim görüyorsunuz ve tum uçak masraflarınızın yanında cok guzel bir burs alıyorsunuz. Tabi dil istiyor. Araştırması zor, gitmesi güzel.
Özellikle sosyal bilimler ve enerji sektörüyle ilgili kariyer veya akademik hedefiniz var ise incelenmesi gereken bir program. 2018 için yeni programlar açıklandı; programlara başvuru üniversitelere direk başvuru olarak yapılmaktadır. Üniversiteler diyorum çünkü bu programlar 2-3 farklı ülkeden üniversitelerin konsorsiyumu ile oluşmaktadır.
Burslu Mundus programlarına katılmak ne kadar meşakkatli ise Mundus Loan'dan yararlanmak o denli kolaydır. Eğer yurt dışına eğitime gitmek istiyorsanız ve burs olmasa da olur, krediye de raziyim diyorsanız tam size göre. Yapmanız gerekenler bir okuldan kabul belgenizi almak sadece. Sonra o ülkeye (en son sadece Fransa ve İspanya'da uygulanıyordu) gidip anlaşmalı bankalardan maksimum 12 bin €'a kadar kredinizi kolayca alabilir ve bu para ile okul harcinizi da yatırıp okula kaydinizi gerçekleştirebilirsiniz. Riskli ama bu da bir yol.
türkiyenin burs önceliği olan ab dışı ülkeler arasından çıkarıldığını duyduğum olay