eyfel kulesi

/ 3
(bkz: eyfel kulesi) 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel’in firması tarafından, Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Expo 1889 Paris fuarının giriş kapısı olarak inşa edilmiştir. Aslında kulenin mimarı Gustave Eiffel değil, İsviçreli Maurice Koechlin ‘in siparişi üzerine tasarlayan (bkz: stephen sauvestre) ’dir.


Onu bir utanç lekesi olarak gören Paris halkının tepkisini de çekmiştir. Bazı sanatçılar devasa bir sokak lambasına benzetirken, bir fabrika bacası gibi Paris’in görsel itibarını zedeleyeceğini ileri sürmüşlerdir. Böylelikle devrin sanatçı ve edebiyatçı çevresinde bir kampanya başlatılmış, bu kampanya süresince ünlü sanatçıların imzaladığı bildiriler dağıtılmıştır. Bugün ise Eyfel Kulesi, Dünya’nın en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilir. Parisliler onu (bkz: demir bayan )olarak adlandırırlar. İlk başlarda Eiffel, Kule’ye sadece 20 yıl için müsaade almıştı. Dolayısıyla, 1909 yılında kulenin sökülmesi gerekiyordu. Ancak kule, iletişim için çok uygun yüksekliğe ulaştığından ve yeni yüzyılda Atlantik ötesi haberleşmeye imkân tanıdığından, kalmasına izin verildi.
Bim poşetiyle önünde fotoğraf çektireceğim listemde bulunan yerlerden birisidir.
Gayet gereksiz luzumsuz bir gezi olur sizin için Paris , ha illa ki bir göreyim adı gitti olsun derseniz bir gün yeter bol bol zaten Fransızlara da 3 günden fazla dayanamazsınız.
eyfel kulesine metroyla gidecekler için nacizane tavsiyem kaçak yolculuk yapmamalarıdır. kuleye en yakın durakta indiğiniz de metro çıkışında güvenlikler tarafından bilet sorgusu vardır. turistik yerlerdeki metro çıkışlarında çok sık olur genel olarak da oluyor... ben geçmişte yaşadığım bazı olaylar yüzünden her zaman tetikte olup iyi kötü kurtuldum son paris gezimde... ama hiçbişeyden haberi olmayan var, çoluğu çocuğu olan var ama dikkat 80 yuro kaçar...
(can kurtaran bilgilerde bugün oh mondüyö)
hava ne kadar sıcak ve yazlık olursa olsun yanınıza ceket alın, yukarıda bambaşka bir iklim var.

son derece kalabalık bir yere gidiyorsunuz, yukarı çıkmak için çok uzun zaman bekleyebilirsiniz, benim vaktim sınırlı derseniz en az kalabalık olduğu saatler sabah saat 8 civarıdır.

ben parise gittim fotosu çekilmek dışında çok da bir numarası yoktur, onun yerine şehri keşfedin daha güzel ve verimli vakit geçirirsiniz. ayrıca ben parise gittim fotosu en güzel gece ışıklandırıldığında kulenin altındayken çekilir.
daha once gorenler icin evet luzumsuz olabilir elbet, ancak hic gormemis biri icin ilk gorus elbette gereklidir. az da olsa fransizca biliyorsaniz fransizlar katlanilmayacak insanlar degil, gayet arkadas canlisi oluyorlar. mutlaka gittiginizde gorun, fotografinizi cekilin, gormedim demeyin.
küçükken bizdede birsürü varmış bundan yeaaaa diyip bütün elektrik direklerini eyfel kulesine benzetip gördüm diye sevinirdim:(
gram merak etmiyorum, ülke gözümde köy, gidenler yemekleri ağır diyor, suları kötü, bir tek parisi var o da eyfeli var diye diyorlar, zaten paris pahalı geri kalanlarında burnundan önlerini göremeyen fransızlardan gelmeyen hayırla nereyi gezem nerede benim minnoş gezgin sever ülkelerim, fransanın esamesi okunmuyor... (fransaya uçak bileti aldı)
ŞAAKA
faik öztürk'ün " demir parçası ya, çıksan ne olur, çıkmasan ne olur?" şahane yorumunu akla getiren yapı.
41 yıl boyunca insan elinden çıkmış dünyanın en yüksek yapısı olma rekorunu elinde tutmuştur.
şu anki teknoloji ile %75 kar edilip yapılabilir bir çelik yapı.
/ 3