fas

/ 2
2015 yazında gittim, şu ana kadar gittiğim 8 ülkeden en sevdiğim oldu. hatta gelince bir süre etkisinden kurtulamadım, her gece rüyalarımda fasa geri gidiyordum. tajin kuskus yemeyi, gün batımında marakeşin kızıla dönen evlerini izlemeyi, kazablankada atlas okyanusu kıyısında yürüyüşleri çok özledim. bir de insanlarını unutamıyorum, her zaman neşeli, güler yüzlü ve sıcakkanlılar, nasıl olmasınlar ki, bir tarafları akdeniz bir tarafları atlas okyanusu..
Yeni rotam İspanya'dan Fas'a geçmek. Merak ettiğim Fes-Marakeş-Casablanca-Tanca şehirlerinde Endülüs, Osmanlı, Afrika ve Avrupa esintileriyle inanılmaz bir serüvene tanık edeceğimi biliyorum.
otantik bir ülke arayanlar için birebir. fakat çoğu yerde , özellikle marakeş, insanlar sizi dolandırma üzerine programlanmış sanki. gözü açık olmayanı cebi boş gönderirler ülkesine.
postahanede bile dolandırmaya çalışan insanların olduğu, Malların fiyatının olmadığı her şeyin pazarlık üzerine döndüğü şişirilmiş bir ülke. 1 hafta geçirdim marakeşte bir golf otelinde casablancada sudi kralının kaldığı bir otelde kaldım. ara sokaklarında kayboldum ama yok arkadaş. ülkenin ne lüksü güzel ne fakir hayatı. adamların adı çıkmış ya otantik diye turist gelse de geçirsek diye bekliyorlar. Turistlere kötü davranılması halinde kral inanılmaz cezalar veriyor çünkü gelirin çoğu turizmden geliyor. Türkleri ve tayyip erdoğanı çok seviyorlar. Fransızları kurtarıcıları olarak görüyorlar. Değişik memleket, 1 hafta gezmeye gidilir daha fazlası yorar.
8 gün geçirdiğim, çöllerinde gökyüzüne bakıp uyurken milyonlarca yıldız görüp mutluluktan çığlık attığım, sokaklarında hash kafasıyla dolanırken filmden fırlamış hayatları izlediğim, daracık sokaklarda 40 derece sıcakta dışarda bekleyen etleri, açıkta bekleyen tatlıların üzerindeki sinekleri kimsenin ama kimsenin umursamadığı, kasapların müşterinin o anki isteğine göre tavuğu taze taze gırtlaklayıp paket yaptığı, mintea’si burnumda tüten dünyanın en gizemli ülkesi;Fas.
Kültürün başkenti; Fez
Turizmin başkenti ; Marakeş
Gerçek başkent; Rabat
Normalde de merak ettiğim bir ülkeyken Marekeş’in masalcısı kitabını okuduktan sonra gidip görmek için can attığım ülkedir.
4-5 at içerisinde gitmeyi düşündüğüm değişik bir ülke
Güzel insanlarla dolu rengarenk bir ülkedir Fas.



Interrail Türkiye ailesinden aldığım gazla tek başıma gittiğim harika bir deneyim oldu benim için, Fas gittiğim en 'farklı ' ülke ve halkı da en sıcak insanlar olarak aklıma kazındı :)

Anladığım kadarıyla fasa gidip sevemeyen grup yerel halkla iletişime çok az geçen, satıcıların kazıklamaya çalışmasından, kaostan, kirlilikten bıkan kısım, haklılık payları var mutlaka ama ben hep pozitif kısımları görmeye çalıştım, o yüzden çok keyif aldım diyebilirim.

10 Dirham = 1€ civarı. Havaalanında çok az bozdurup, şehir merkezinde çoğunu bozdurun.
Marakeş Havaalanında ücretsiz simkart veriliyor. İçinde cok az internet var, bir süre için yeterli olur. Sonrası için 1GB = 1euro atılabilir.

10 günlük rotam Marakeş - çöl turu (2 gece 3 gün) - tangier - chefchaouen - fes) şeklindeydi.

Uçak biletini Lizbon - Marakeş ve fes - Lizbon şeklinde aldım (€96 euro). Uçuşum Madrid aktarmalıydı, oradan daha ucuz olabiliyor tek yön €20 bulmak mümkün.

İlk şehrim Marakeşti, sizi güzelce silkeliyor neye uğradığınıza şaşırıyorsunuz. Şehirde trafik kuralı - lambası hiç bir şey yok! vardığım ilk saat arkadaşımın evine giderken kaza yaptık, Türkiye'deki gibi yarım saat kavga dövüş adamın eline 100 Dirham sıkıştırdı arkadaş söve söve gitti :D
Sürekli şerit.değiştiren taksiler - motorlar hatta bisikletler. Dikkatli olmazsan ezilmen an meselesi. Bu şehirde yaya olmak cok zor, at arabası bile sol şeritte devam ediyor
Meşhur el fnaa meydanı tam bir mahşer yeri, yılan oynatanlar, maymunlar, birbirinden ilginç tezgahlar, geleneksel yemekler, cepçilere dikkat ;)
Hijyen konusunda dikkat etmek gerekiyor, bizimkinden farklı bir anlayışları var .
La majorella garden ve el bahia sarayını çok beğendim onun dışında bizimkine cok Bender kapalı çarşısı türkiye'den gelen biri için çok ilginç değil bence.
Olmazsa olmaz tajin ve kuskus yenmeli , Fas çayı da burda içilmeli. Harira adında çorbayı da çok sevmiştim.

Çöl turunu kesinlikle 2 gece 3 gün olarak yapılmalı. Pazarlıkla Maksimum €60 verin. Dahil olan şeyler 1 gece otel 1 gece çöl konaklama, sabah kahvaltı ve akşam yemekleri + ulaşım. Yerine göre rehberler para isteyebiliyor.
bütçeden kısmak için market alışverişi yapılıp gidilebilir, öbür türlü götürdükleri Restaurant menu için 100 Dirham( €10) istiyor, fasta 20-30 Dirhama karnınızı çok güzel doyurabilirsiniz.

Genel olarak yorucu oluyor ama kesinlikle değiyor. Geze geze Marakeşten merzouga'ya giden yolda bir çok yer ziyaret ediliyor, game of Thrones un 3. Sezonunun çekildiği ait ben haddou, atlas dağları, berberi köyleri Vs yere halkın yaşantısı hakkında onlarla tanışarak bilgi alıyorsunuz.


Çöl kısmına gelirsek en güzel tarafı havanın kararmasıyla birlikte yıldızların mükemmel görüntüsü, devamında moonrise ile birlikte her yerin aydınlık olması akabinde kamp ateşi etrafında müzik ve dansla birlikte berberi çıldırması harikaydı. Anlatılacak çok şey var fakat görüp yaşayana kadar tam anlamıyormuş insan. :D

Şubatta özellikle çöl Çok soğuktu en iyi aylar Nisan ve mayıs olduğu söyleniyor. yazın da çok sıcak (+ 50 derece)


Konaklama için gittiğim şehirlerde couchsurfing kullandım, sadece chefchaouen da hostel kullanmak zorunda kaldım o da 6 euroydu. Couchsurfing'ten Günde 5 davet aldığım oldu Türklere ekstra bir sevgileri var :D çok cana yakınlar, evlerinde türk dizileri izliyorlar ( affet beni, muhteşem yüzyıl, vatanım sensin) türk müziklleri dinliyorlar. Türkçe bilmediği halde en az 10 tane türkçe pop şarkısını ezbere bilen biriyle tanışmıştım tangier şehrinde. Onlar için İstanbul'da yaşamak bir nevi Avrupa. İş imkanları, Türk erkekleri ve Türk kadınları hakkında bir çok soru aldım kaldığım evsahipleri ve arkadaşlarından. Bizim erkeklere duyurulur, faslı kadınlar teklif ediyormuş (doğrulandı) :D

Marakeşten gece otobüsüyle tangier'e geçtim, 10 saat (20 €) en uzun yolculuk buydu, diğer seçenek tren fakat o daha uzun ve pahalı ( 12 saat)
Tangier kesinlikle görülmeye değer, old Medinadaki sokakları, evleri, tarihi cami, sinagog ve kiliseleri ve Cebelitarık manzarası cok güzeldi. Cave of Hercules de gün batımını izlemek cok keyifliydi.

Burada da 1 gün durup favori şehrim chefchaouen'a geçtim.
Fotoğraflardakinden çok daha güzel, dağların arasında masmavi bir.şehir. Mavi.olmasının sebebini doğaya; ırmaklarına ve gökyüzüne bağlayan da var. Eskiden yaşamakta olan yahudilere bağlayan da. Şehir çok turistik ama bunaltmıyor aksine rahat ve özgür. Kimse sizi diğer şehirlerdeki gibi sıkıştırmıyor, insanıyla daha modern bir yer. Tabi her zaman yol göstermek isteyen insanları geri çevirin, diğer gönderilerde cokça bahşedilmiş zaten. 1 günde gezebileceğiniz küçük bir yer ama ben keşke 1 gün daha kalabilseydim dedim. Sadece şehir içindeki sokaklar değil, dışındaki hiking rotaları, şelaleler ve tarihi cami görülmeli.
Hostel tavsiyesi hotel souika (en uygun buydu sanırım 6€

Chefchaouen dan uçuşumun olduğu fese yolculuk 4.5 saat sürdü. Erken çıkmakta fayda var. Yollar inanılmaz güzeldi, fası çölden ibaret bilirdim ama kuzeyi yemyeşil ovalar ve vadiler ile doluymuş :) Karadeniz havası vardı.
Fes şehri aralarındaki en büyük olanıydı, 1 günde bitmedi, akşamında anca çarşı pazarını gezebildim, burası daha çok güzel insanlarıyla aklımda kaldı diyebilirim. Öğrenci evinde kendisi fakir ama gönlü çok zengin insanlarla Fas çayı içip saatlerce muhabbet ettik, esnafla gece dükkanı kapattık.
Marakeşte bir okulda derse girip öğrencilerle tanışma fırsatım bile oldu :)
Yeri geldi Türkiye den olduğumu öğrenen evine davet etti, esnaftan kimisi fazladan indirim yaptı (bu kısımdan emin değilim :))
Kesinlikle çok güvenli bir ülke, kültürümüze yakın bir o kadar uzak bir yer. Önyargıları yıkıp pozitif düşüncelerle yola çıkmak lazım, kesinlikle pişman olmayacaksınız :)

O zaman Yol açık, yola açık :)
kampçıların, gezginlerin kafasının kesildiği yer. gitmeyin, gidenlere engel olun.
Herşeye rağmen yinede gezmekten seyahat etmekten çekinmeyeceğim ülke
/ 2