galileo

Astronominin babası diyebileceğimiz bilim adamı. 1500-1600lü yıllarda, Avrupanın karanlık ortaçağında yaşamış, dünyanın düz değil yuvarlak olduğunu, güneş etrafında döndüğünü söylemiştir. Teleskobu ilk kez efektif bir şekilde kullanmıştır. Burda keşiflerini teker teker yazamayacağım, çok fazla. Lakin, sadece evrenin merkezinin dünya olmadığı, evrenin çok büyük olduğu, dünyanın güneş etrafında döndüğünü söylediği için, Avrupa'daki çoğu ülkeden sınırdışı edilmiş, en son memleketi İtalyaya dönünce hapse atılmıştır. Sağlam bir hristiyandır.
tabi şunu da eklemek lazım. dünyanın yuvarlak olduğunu ilk söyleyen bilim adamı giordano bruno derler. engizisyon tarafından mahkum edilmiş ve asılarak öldürülmüştür.
Engizisyon mahkemesine rağmen skolastik düşünceyi yıkmış bir astronomdur. Galileo Galilei rönesansın bilim devriminin öncülerindendir. İtalyan fizikçi “bilimin babası” olarak da bilinir. Bir uzay aşığı olarak kendisini fazlasıyla severim. Tanısaydım daha fazla severdim muhtemelen.
1564 yılında italya’da doğmuş, ortaya koyduğu düşünceler ve buluşlar sonucunda dönemin sözde entelektüelleri tarafından linç edilmiş, ölümüne yani 77 yaşına kadar ev hapsinde yaşamış, astronom, fizikçi ve mucit.

Ayrıca adını her duyduğumda aklıma bohemian rhapsody şarkısı gelmektedir.

galileo - galileo-eWLPp