hasankeyf

batman'da bulunan ve tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan bir ilçe. bin yıllardır şehrin ortasından akan dicleyle birleşen tarihi yapısı derin düşüncelere daldırıyor insanı... şehre yakınlaşmaya başladığınızda ilk farkedeceğiniz şeylerden biri; yazın soğuk, kışın sıcak olan yüzlerce mağara olacaktır şüphesiz. adını nereden aldığına dair onlarca efsane dolaşmaktadır.
hasankeyf'te bulunan kaleye çıktığınızda yaklaşık 100 metre altınızda akan dicleyi ve diclenin iki kenarını birbirine bağlayan biri tarihi olmak üzere iki köprüyü ve karşınızda duran yüzlerce mağarayı saatlerce seyredebilirsiniz...

mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir ölmeden önce. ölmeden önce dediysem siz değil, hasankeyf!
5 yıl içinde unesco dünya miras listesi kriterlerini sağlayan hasankeyf, ılısu baraj projesi ile sular altında kalacak!
Merak ettiğim konulardan birisi şu lütfen sistemimi yanlış anlamayın.

Karsrail Vanrail gibi şeyleri öne çıkarabilen biz değerli gezgin veya gezgin olmak isteyen insanlar. Buranın dinamit ile yıkılmasına sesimizi çıkarmadık. Araştırmalar gösteriyor ki ortalama olarak 6.000 yıllık mağaralar bile olduğu anlaşılmış. Herşeyi bir kenara bırakmak gerekirse buranın bir amaç uğruna yani sadece aptalca bir baraj uğruna orası yıkıldı. Sesimizi çıkarmadık. Sanırım bu bizim isteğimiz birşey. Gezmemiz gereken gezdiğimiz birsürü ülke ve şehir var oranın güzelliklerini görüp mutlu olabiliyoruz. İş bizim ülkemize gelince yıkıldığını dahi duymayan insanlar söz konusu. Üzülüyorum anlıyor musunuz?
Zamanında Hasankeyf'i kurtarmak için çok çaba vermiş ancak başarılı olamayınca Izmir/Konak'ta Hasankeyf Kitapligini kurmuş, dünyanin en kültürlü en tatlı abisi vardır. Yolunuz düşerse bir kahvesini için, plaktan çalan müziklerini dinleyin.
küçükken sürekli ziyaret eden ailem sayesinde hatıralarımda kalan çok güzel tarihi ilçe.
yıkılıyormuş.
ne için?
yakında nükleer santrallerin basacağı ülkeye baraj yapmak için mi?
başka yer yok mu yapacak?
net birileri rahatsız oluyor öylesine eşsiz bir yapı bu ülkede var diye!
kimsenin de asla sesi çıkmıyor neden?
batman'da olduğu için mi?
yurt dışını gezmenin yanında ülkemizi de gezip paylaşmalıyız ki batıdaki ön yargılı düşünceler yıkılsın ve o lanet olasıca baraj yapılmasın!
gittiğimiz günün ertesi günü 600 yıllık zeynel bey türbesini taşıyacaklardı. halk, taşıma esnasında yıkılması için dua etse de herhangi bir zaiyat verilmeden türbe taşındı. halkın yıkılsın isteği de şuradan geliyor; eğer bu yıkılırsa diğerlerini taşımaya kalkmazlar, o zaman burası sular altında kalmaz.
binlerce yıllık tarihi içerisinde bulunduran yerleşim. bir süre sonra tarih olacaktır.
geçen yıl neyse ki henüz sular altında kalmadan görme şansı yakaladığım, harika bir tarihe ve atmosfere sahip ilçe. gördüğüm sırada bazı eserlerin taşıma işlemleri hala devam ediyordu ve bundan dolayı bazı noktaları gezemedim. ve o güzellikler ne yazık ki orjinal yerlerinde olmayacak ve asıl yerleri, bir çok mağara evi sular altında kalacak.
on bin yıldan uzun süredir ayakta kalmayı başarabilmiş, günler sonra baraj suları altında kalacak olan tarihi güzellik. onca eyleme, onca uğraşa rağmen baraj yapımı durdurulmadı. yapımı tamamlandı ve su dolmaya başladı. çok yazık...