polonya

/ 4
Polonya hem ekonomikliği hem insanlarının sıcaklığı hem de avrupanın çoğu şehrine yakınlığı ile tam bir cazibe ülkesi. Özellikle erasmusa gideceklerin ilk tercihi olup önemli şehirleri varşova wroclaw dır. Para birimleri zloty olup tl den değersizdir. Polonya ya direk uçuşlar pahalı olup berlin üzerinden gidiş dönüş 200 tlye kapattığım olmuştur.
Ekonomiyi elektronik okudum. polonya’nın elektroniği iyi miymiş diye düşündüm bi an. Evet hala uyuyorum
Christmas doneminde gittigimden hayatimin en buyuk soguklarindan birini yasatan ülke. O kadar soguktu ki yeni bir mont almak zorunda kalmistim. Neyse ki buyuk bir markanin tr'den alsam en az 400 lira verecegim montuna, 150 tl gibi bir ucret verdim, icim rahat.

Krakow'a gidecekseniz ve zamaniniz kisitli olsa bile auschwitz e gidin.

Edit: imla.
halkının orta doğudan gelenlere tepkili olduğu , durum itibariyla parasinin tl'den degerlendiği , şehirleri ve votkalarının iyi olduğu hızla gelişmekte olan katolik avrupa ülkesi. ha bir de arkadaşım krakow'da 32 yaşında evli bir kadınla tanışıp takılmıştı ama tabi biz bunu sonralari öğrenmiştik. ne günlerdi be!
bir zamanlar parasının değersiz olmasından dolayı erasmus için ideal ülkeydi.
ucuzluğu yıllar ötesinde kalmış olup vergi oranları güzel ülkemizden aşağıda olduğu için fiyatlarıyla hala yüreklere su serpmeyi başaran doğu avrupa'nın incisi orta avrupa'nın yancısı,çömezi önümüzdeki 3 senemi belki daha fazlasını geçirecek olduğum memleketimdir.avrupa'nın en dindar ülkesi olup içlerinden bir papa çıkarmanın gururunu yaşayan genellikle ismi Piotr olan leh insanlara sahiptir.söylenenin aksine büyük şehirlerini ziyaret eder,yaşarsanız ırkçı bir muameleye maruz kalmanız söz konusu değildir.varşova'da bir milletin yeniden ayağa kalkışına gözlerinizle şahit olabilir yer yer sscb esintilerini hissedebilirsiniz.aynı zamanda denizi seven biri için kulağında chopin nocturnleri krakowskie caddesinden aşağıya doğru inip kolumna zygmunta'ya sırtını verince denizi görebileceğini sanmaktır.gitmek görmek isteyenlerin direkt uçmak gibi bir çılgınlık yapmayıp lviv,prag,berlin üzerinden gitmesini şiddetle tavsiye ediyorum.
2014 yılında Erasmus öğrenci değişimimi gerçekleştirdiğim, diğer avrupa ülkelerine göre hayli ucuz, gezme açısından merkezi, eğlence anlamında hareketli olan doğu avrupa ülkesi. Bizim zamanımızda zloti TR'den az da olsa değersizdi fakat bugün itibariyle 1zl=1.03TL yapmaktaymış.
çağdaşımız shakespeare kitabındaki önyazısında peter brook, jan kott için; polonya'nın, elizabeth dönemini daha geç yaşadığını, halen de o havanın hakim olduğunu, bu nedenle jan kott'un shakespeare'i kendilerinden çok daha iyi anladığını düşündüğünü yazar.

erasmus değişim programıyla bir dönem bulunduğum ülke. şubat ayında başlayan programla beraber soğuk, kasvetli yüzünü gösteren ülke pastel tonlarda kocaman bir gri renkti (bkz: renklilerle beyazları birlikte yıkamak). şöyle ki; okuldan verilen takvimin üzerindeki fotoğraf, güneşli bir günü gösteriyordu fakat fotoğrafta görünen adamın üzerinde mont vardı. ben ''siksen yaz gelmez bu memlekete'' havalarında dolaşırken baharla birlikte sivrisinek akınına uğramıştık (bkz: sen nehri).

bulunduğum yıl bir euro'nun dört nokta yirmi iki zloty'yi görmesiyle beraber hasadını yeni kaldırmış çiftçi gibi har vurup harman savurmuştuk (bkz: swh). şimdiyse an itibariyle bir euro = dört nokta kırk üç lira. rakamla 1 €=4.43 TL. ülkeyi nadasa bırakmayacaktık (bkz: nadasa bırakmak).

Editanya: imla
Yaklaşık 1 yılı aşkın süredir yaşadığım güzel ve yeşil ülke. Eğer sistemi biliyorsan, adapte olmuşsan sorun yaşamazsın. Kültürlerini keşfetmeye çalışın arkadaşlar, noel zamanı christmas market kültürü en çok hoşuma gideni oldu. Üzgünüm ama çok dindar halkı, katolik zaten. Yaşamak için değil belki ama belirli bir süre yaşamak için kalınabilir.
/ 4