prometheus

namı diğer "ateş hırsızı". efendim bu prometheus tıpkı zeus başkan gibi bir titan oğludur fakat zeustan pek haz etmez ve dedelerinin inkamını (bkz: titanların savaşı) almak için bazı planlar yapar. zeusa kendini sevdirir ve olymposta kendine yer edinir. günlerden bir gün öcünü almak isteyen prometheus gözyaşlarıyla yoğurduğu balçık ile insanı yaratır. gariban insanlara acır ve onlara ateş tanrısı hephaistos'tan bir kıvılcım verir. bu durumu duyan zeus başkan son derece öfkelenir ve önce insanları cezalandırır ve daha sonra da zincire vurdururak prometheus'u cezalandırır. bu öyle bir cezadır ki bir kartal her gün prometheus'un ciğerini yer, gece ciğeri tekrar eski haline gelir ve ertesi gün kartal yine aynı şeye devam eder. zincire vurulmuş prometheus şunları söyler "benim işkencem buradan kurtulunca değil zeus denen deyyus tahttan inince biter" ve insanlara bilgiyle beraber özgürlüğün de yolunu gösterir. ( bu arada ateş mitolojide "bilgiyi" temsil eder. zeusun öfkelenmesindeki sebep de en temelde koltuk sevdasıdır. yıllar önce babası cronus'u tahtan indirdiğinden aynısının başına geleceğinden korkar.) daha sonra prometheusun bu işkencelerine dayanamayan delikanlı abimiz herkül, gelir ve prometheus'u kurtarır. prometheus her gün ciğerini yiyen kartalı bulur ve onun ciğerini yiyerek öcünü almış olur. tüm olanlardan sonra geri vites yapan zeus prometheusu affeder ve olymposa tekrar alır.

yıllar geçer zeus tahtan inmez fakat savaş tanrısı ares, zeus ve diğer tanrıları olymposa hapsedince insanlık özgürlüğüne(!) kavuşmuş olur.
Aynı zamanda tıp atlası ismidir. Atlasın da prometheus gibi insanlığa(öğrencilere) ışık getirmesini, istedikleri için bu ismi koymuşlar.
Önsöz okunmadığı için pek bilinmez. :(
anatomi atlası olanı tamamen bilgisayar çizimi olduğu için eleştirilse de en eğitici bulduğum atlaslardan biridir.
mersinin erdemli ilçesinde bulunan kanlıdivane antik kentinin ortasında kocaman bir çukur vardır. Rivayete göre prometheus sonsuz işkencesini çekmek için bu çukura zincirlenmişmiş.
Yunan mitolojisine göre insanları yaratıp ruh üfleyendir. ayrıca ateşi tanrılardan çalıp insanlara hediye ederek onlara aynı zamanda yaratıcılığı, bilimi ve uygarlığı da bahşetmiştir. Ateş bir anlamda akıl gücünü de temsil etmektedir.

(bkz: frankenstein) ya da modern prometheus.