siyahlara zenci diye seslenmek

/ 3
ingilizce karşılığından dolayı, elimizde olmadan ya da farkında olmadan yapılan ırkçılıktır.

ırkçılık olmadığını savunan da büyük topluluk var. (bkz: zanzibar) (bkz: nigger)
bu ikilem yüzünden ırkçılık olup olmadığına emin olamadığım durumdur. Şimdi gidip sokakta karşına çıkan adama "naber lan zenci?" gibi saçma bir laf edilirse, veya bunun türevleri şeylerde kullanılırsa ırkçılık olarak algılanma potansiyeli oluşturmanın yanında çirkin bir söylem olur.
öte yandan okuduğum okulda siyahi arkadaşlarım var, bu konu bir mun tartışma konumuzdu. adam dedi ki "bize siyahi değil zenci derlerdi, kimse de bunu ırkçılık olarak algılamıyordu eskiden. ben mesela hala algılamıyorum"

ingilizce anlamından dolayı farkli bir duyarlılık oluştuğunu düşünüyorum ben de kendi adıma. bizim futbol karşılaşmalarında örneği çoktur. (bkz: hepimiz zokorayız)
etimolojik olarak bakılırsa bir ırkçılık yoktur. arapçadan dilimize geçmiştir. kelime anlamı "kara derili, afrikalı" demektir. günümüzde ise siyahi olarak kullanılmaktır ki kelime anlamı aynıdır. ispanyolca negro siyah demektir. yıllar içinde bu negro evrilip nigger daha sonra nigga oldu. etimolojik olarak bakarsak kelimelerde sorun yok. birisi siyah ise ona siyah dersin. beyaz ise beyaz çekik ise çekik. sorun bu kelimeleri bastırarak kullanmak. o da nereden baksan havada kalıyor.
Afrika’ya gidip bana beyaz kafa deseler içerlemezdim heralde farklı olan farklılığıyla çağırılıyor yapcak bir şey yok
Hakaret olarak kullanılmamasına rağmen yine de offensive bir kelimedir. Siyahi demek daha hoş olur
Zenci Arapça kökenli olup siyah derili manasına gelir hakaret içermez. Zenci kelimesi hakaret ise siyahi de hakarettir.
bence olay şuna benziyor hiç tanımadığınız size piç diye seslenmesiyle arkadaşınızın piç demesi gibi ince bir çizgi var arada ses tonu ise baş faktör
zenci kelime kökeni arapçadaki zengi den gelir ve zengi ırkçı bir söylemdir. siyahi veya afrikalı demenin daha bir doğru olur gibi sanki.
daha önce seslenmediğim, dikkat ettiğim, seslenince alınıp alınmadıklarını merak ettiğim durum. afrikalı kelimesini tercih ediyorum. neyse yengem afrikalı, yarın sorup öğreniyim alınıyo muymuş diye.
İnsanları rengine göre sınıflandıran saçma bir söylemdir. Bi insanı tarif etmek için belki siyahi diyebilirsin veya ırkçılık amacı gütmeden zenci adam dersin de, zenci diye seslenmek anlamsız bir ötekileştirmektir.
Beyaz arkadaşlarınıza "hey beyaz naber" diyor musunuz?
Gambialı bir sihayi arkadaşımın “zenci (negro) kelimesinin tam olarak ırkçılık göstergesi olduğunu söyleyemem ancak kullanılması hiç hoş değil” demesinden sonra kullanmamayı tercih ettiğim kelime.
/ 3