vahşi hayvan saldırıları

ülkemizde neredeyse hiç görülmemekle birlikte, ayı, kurt, domuz gibi vahşi hayvanların insanlara saldırması olarak bilinir. kimseyi korkutmak gibi olmasın, hayvanlar insanlara saldırma eğiliminde değildirler. o kadar karşılaşılmıyor ki, kafanız çok rahat olsun. başlık, sadece tedbirli olmak için açıldı. olası bir durumda, korunmak için yapabileceklerinizden bahsetmek istedim.

ilk olarak ateş yakın. vahşi hayvanların genetiğine mi işlemiş bilmiyorum ama, ateşin icadından beri o ateş canlarını çok yakmış anlaşılan. ateş hatta yapay ışık gören vahşi hayvan, o bölgeye gelmek istemeyecektir.

başka şansınız kalmayana kadar, kesinlikle öldürmeye çalışmayın. doğadasınız, o sizden, sizin ondan korktuğunuzdan daha çok korkuyor.

hayvanlar çoğunlukla sizi geçip daha basit avlara odaklanmak isterler, sizle ilgilenmediyse siz de hiç ilgilenmeyin. sessizce uzaklaşın.

vahşi hayvanların bir kısmı ses çıkartır. doğayı dinleyin, tehlikeli bir yırtıcı varsa, size daha yaklaşmadan haberiniz olabilir.

açıkta kalmış yemekler ve çöpler, koku yayarak aç hayvanları üstünüze çekerler. açıkta yiyecek bırakılmamalı, çöpler kamp alanının dışına bırakılmalıdır.

yırtıcıların birkısmı, yalnız avlanmazlar, zekidirler. bir tane gördüğünüz zaman, kendinizi farkettirmeden, sessiz bir şekilde uzaklaşmaya çalışın. özellikle yanında yavrusu olan bir hayvan görürseniz, annelik içgüdüsüyle yavrusunu korumak isteyecektir. göz temasını kaybetmeyin, tehdit olduğunuzu düşünmeden sessizce uzaklaşın.

sakın dağılmayın. grup halindeyseniz, en zayıfınızı avlamak isterler, dağılırsanız saldırıya açarsınız kendinizi.

sakın vahşi bir hayvanı beslemeye çalışmayın, koşarak kaçmaya çalışmayın. sizden üstün olduğunu düşünmeden size saldırmazlar. kaçmanız da kendinizi av pozisyonuna düşürmenize sebebiyet verir. beslerseniz, sizi üstün görmeyecektir. evcilleştirmeye çalışmıyoruz, unutmayın. vahşi hayvanlar sizden çok daha hızlı koşabilir. hantal olarak tahmin edeceğiniz ayı, sizden 3-4 kat hızlı koşmaktadır.

bir hayvanın size saldıracağını düşünüyorsanız, kendinizi büyük ve tehlikeli göstermelisiniz. arada saldıracakmış gibi bir adım ileri atın, çadır lambanızı yakıp gözünün önüne atın ve ses çıkartın. hayvanlar insanlardan ciddi manada korkarlar. korkmuyormuş gibi takılın.

ses çok önemlidir. sizi daha önceden duyan hayvanlar, en yırtıcıları bile olsa kaçma eğiliminde olacaktır.

ayıyı öpmeyin. sevgi çok önemli ama, yani evde kedinizi öpersiniz.
Özellikle Aç kalmış vahşi hayvanlara yaklaşan kişileri bekleyen tehlikedir.

Açlık dışında tehlike sezmeleri, hal ve hareketlerimizden hoşlanmamaları da saldırmaları için geçerli sebeplerdir. Korkutucu sonuçları olacağı kesindir.
kırsal bölgelerde gayet de görülebilen saldırılardır.
şu zamana kadar aman aman bir şey yaşamadım. fakat ufak çaplı hayvan dostlarımızla münakaşamız oldu. şöyle ki;
1.Kilimli koyu kampı = Sinekliği kapatmayı unutunca gecenin 4 ünde sırtımdan minik bir fındık faresi geçti.
2.iğneada kampı=yılanlarla dolu bir ormana kamp atmıştık ve yanlışlıkla bir yılanın üstüne basmıştım. vallahi yanlışlıkla.
3.esenceli kampı=sofrayı kurup güneşin batışını izlemeye gitmiştik ama öğrendik ki doğada öyle rahat rahat sofra kurup sağa sola gidemezsin. yoksam kirpi dostlarımız her an sofranızın misafiri olabilir :)

kamp atmanın bana en büyük katkısı şüphesiz başka canlılarında varlığını hissetmemi sağlamasıdır.