29 aralık 2017 iran olayları

konuyla ilgili 1 entry daha
yükselen, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk gibi sebeblerden dolayı başlamış gösterilerdir. her halükarda şiddetle bastırılacak olan eylemdir.

iran’a gidip halkla biraz da olsa içli dışlı olan birisi bilir ki çoğunluk ekonomiden memnun değil. çoğunluğun yarısı ise rejimden memnun değil. her gittiğimde acaba ne zaman patlak verecek diye düşünmüşümdür. şimdi küçük de olsa bir kıpırdanma oldu.

özellikle iran gibi istihbaratı güçlü ülkelerde böyle olaylar nadir yaşanır. yaşandığında ise korkunun hakim olduğu halk cesaret edip göstericileri destekleyemez ve onun için sonuca ulaşılamaz.

ayrıca bu tarz olaylara karşı söylemler bütün üçüncü dünya ülkelerinde aynıdır. ‘dış mihrakların oyunu’ dersin sonra şiddet uygular geçici de olsa gösterileri bastırırsın.

Olayların ilk başladığı şehirler,

tahran: başkenttir. kaçar hanedanlığı ve pehlevi hanedanlığının başkentleri olmuştur yerli halkı pers oğlu perstir. başkent olmasından ötürü karışık bir nüfusa sahiptir.

şiraz: %99 pers nüfusuna sahiptir. perslerin ve farsçanın ana vatanı olarak bilinir.

reşt: en laik ve milliyetçi nüfus buradadır. yine pers nüfusu %95 oranındadır. laik olmalarıyla ilgili (bkz: mirza küçük han)

meşhed: iran’ın konyasıdır kum şehri ile bu şehrin çoğunluğu rejime bağlıdırlar. iran-ırak savaşı sırasında fazla göç aldığı için karışık bir nüfusu vardır.

kirmanşah: %95 oranında kürt nüfusu bulunur.

hükümete karşı en son ayaklanacaklar azeri nüfusudur çünkü cumhurbaşkanı hasan ruhani azeridir.

ps: yüzdelerle kesin değildir -/+%5