gezginlerin genelde beleşçi olması

genelleme olarak yapılmasını yanlış bulduğum, ama sayısı azımsanamayacak kadar çok olan beleşçi gezginlerden rahatsızlık sebebiyle açılmış başlıktır.

şöyle ki; genellemek çok yanlış olur. gezginlerin benim gördüğüm geneli, dünyayı gezmek, yeni yerler görmek, yeni kültürler tanımak için yola çıkmıştır. son zamanlardaki popülaritesiyle, yeni tipler türemiştir.

bir gezgini, yerel halktan birinin, gezginin iyi niyetine inanıp ona bir nevi sponsor olmak istemesi normaldir. sonuçta, yolda daimi bir mesleğiniz olamaz. yaptığınız işin, sattığınız malzemenin o yerel yerde bilinmesi bile zaman alır. bu arada sponsorluk, gideceği yere kadar bırakmak (bkz: otostop), evinde kalmasına izin vermek (bkz: couchluk), belki bir yemek veya çay ısmarlamaktır. ama sponsorluğun kelime anlamını biliyorsanız, karşılığında birşey yapmanız gerekir. hoş sohbetinizi, yol hikayelerinizi anlatırsınız. insanlara umut verirsiniz.

bunu gören, otobüs dururken enayi miyim para veriyim, adam zaten yemek alıcak bana enayi miyim para harcayım (bkz: köylü kurnazlığı) diyen arkadaşların, yerel halka, diğer gezginlere, kamptaki ortamlara, hiç muhabbeti yokken sanki kendi hakkıymış gibi girip, insanların eşyalarını, yiyeceklerini hoş olmayan yoldan istemesi, almak için duygusal baskı yapması ve bunu sürekli tekrar etmesidir beleşçilik.

size gelen iyilikleri kabul etmek beleşçilik değildir. couchta kalmak beleşçilik değildir, otostop çekmek beleşçilik değildir. bunlar kültürdür. zor durumda kalıp yardım istemekte beleşçilik değildir, yolun ne getireceğini bilemezsin sonuçta. art niyetle, enayi değilim ben sırıtışıyla, sürekli talep etmektir beleşçiliktir.

gezgin dediğiniz otobüse de biner, uçağa da biner, arabayla da gezer, otelde de kalır, kampta atar, couchta da kalır. bugün yöresel yemek yerken, yarın tavukdöner de yer. yolun ne getireceğini bilemezsin. az da olsa bir bütçesi olur, yoksa da bulunduğu yerde geçici işlerde çalışır, bütçesini oluşturur. hedefi günü bedava yaşamak değil, olabildiğince çok yer görmektir.

sevmiyoruz arkadaşım beleşçi gezginleri. böyle bir kitle var cidden, her ne kadar kabul etmeseler bile. yapılanlar hiç etik değil, kültürümüzü yanlış yansıtıyor insanlara. güzel gezginlerimize karşı önyargı oluşturuyorlar yerel halklarda. birgün bu kültür bitme noktasına gelirse, artniyetliler ve beleşçiler yüzünden gelecektir.

bu tanıma uyanların artniyetli olanlarının, şu tanımı okusa bile he he çekeceği gerçeği geliyor aklıma. birşey demiyorum, bu yüzden ben de suçluyum.

hemen edit: birde, her parmak kaldırdığınızın durmak zorunda olduğu, her misafir olduğunuz kişinin size yemek ısmarlamak zorunda olduğunu düşünen arkadaşlar, o iş öyle değil. bir iyiliği suistimal etmektir bunu düşünmek. bilin istedim.