marilyn monroe

konuyla ilgili 3 entry daha
1 haziran 1926 doğumlu amerikalı aktrist ve modeldir. asıl adı Norma Jeane Mortenson'dir. çocukluğu yetimhanelerle, tacizlere maruz kaldığı koruyucu aileler arasında geçmiştir. 16 yaşında iken, kendine düzen kurmak istediği için evlenmiştir ancak evliliği 4 yıl sürebilmiştir.
20 yaşında boşanan Norma, the blue book adlı mankenlik ajansına kayıt olmuştur. oyunculuk ve şarkıcılık kursları almıştır.
kısa sürede dergilerde fotoğrafları çıkmaya başlayan norma'yı 20the century fox keşfetmiştir. yönetici ben lyon, norma için deneme çekimi ayarlamıştır ve bu çekim üzerine altı aylık kontrat imzalamışlardır. ve ben'in önerisiyle, norma, marilyn monroe adını almıştır ve kimlikte de adını bu şekilde değiştirmiştir.
oynadığı filmler başarısız olunca marilyn sinemaya küsmüştür ancak oyunculuk eğitimlerini de bırakmamıştır. bir süre sonra düşük bütçeli bir filmde başrol oynamıştır (bkz: don't bother to knock) ve bu filmdeki oyunculuğuyla adından söz ettirmeye başlamıştır.
sürekli ilaç kullanan ve bu ilaç kullanımının yanında alkolü de fazla tüketen marilyn, setlere geç kalan repliklerini unutan bir oyuncu olmuştur çoğu zaman.
tam da oyuncluk kariyerinde iyi yerlere gelmişken pornografik fotoğrafları ortaya çıkmıştır ancak marilyn bu süreci iyi yürütmüştür hatta o fotoğraflar sonra playboy dergisinde de yayınlanmıştır.
bu dönemde beyzbol oyuncusu joe dimaggio ile evlenen marilyn'in bu evliliği 9 ay sürmüştür.
sarışınlığın namını yürütmüş kadın olan marilyn, siyah-beyaz komedi filmlerinde aptal sarışın rollerini başarıyla oynamıştır. ancak bu rollerden sıkılıp kontratını sonlandırmıştır ve new york'a oyunculuk okumak için gitmiştir.
burada yazar arthur miller ile tanışan marilyn üçüncü evliliğini yapmıştır.
daha sonra altın küre ödülünü alan marilyn, bir kez dış gebelik bir kez de düşük yapmıştır.
1961de eşinin yazdığı senaryo film olarak çekilmiştir ve marilyn bu filmde oynamıştır ancak film çok kötü eleştiri almıştır ve başarısız olmuştur.
bu filmden sonra bu evlilik sona ermiştir.
setlerde sorumsuzluk yapmaya, setlere geç gelmeye hatta bazen hiç gelmemeye, repliklerini unutmaya devam eden marilyn, fox'tan kovulmuştur.
sonra ise evinde ölü bulunmuştur. şüpheli olan ancak delillerin korunamaması yüzünden netleştirilemeyen ölüm sebebi yoksek dozda sakinleştirici ilaç almak olarak kayıtlara geçmiştir. marilyn monroe tüm bu hayatı 36 yıla sığdırmıştır.