sırt çantası tavsiyeleri

konuyla ilgili 30 entry daha
öncelikle sırt çantasını ne için istiyorsunuz?
1- ekstrem sporlar için (dağcılık, kampçılık,trekking vs)
2- seyahet ederken eşyalarımı taşımak için
3- günlük kullanım

öncelikle bunlar arasında özellikle 1-2 için dikkat edilmesi gereken en büyük husus bel desteğinin olması ve mümkünse ayarlanabilir olmasıdır, çünkü ayarlanamayan çantalar ortalama değerlere göre hesaplanır ve bu değer size uymuyorsa uzun süreli kullanımlarda fıtık gibi sorunlara yol açabilir.

1. kısımı açıklayarak gitmek gerekirse
-bu tür aktivitelerde çantanızın olabildiğince hafif olması işinize yarayacaktır çünkü bir süre sonra çanta ağırlıkları arasındaki 100-200 gram bile fark edilir hale gelirken yarım kiloya gelebilen farklar çok daha yorar, canınızı yakar.
- her tarafı klips olmasa da dağcılık için kazma, kürek, mat, çadır koyabileceğiniz, sıkıştırabileceğiniz kliplerinin olması bir + değil zorunluluktur.
-En alt kısımda genel olarak açılabilen bölme var oraya tulum, ayakkabı vs konuluyor o bölgenin genişliği veya çantanın boydan boya açılabilir olması eşyalarınıza rahat ulaşmanızı sağlayacaktır.
-boyut konusuna gelirsek gideğiniz yere ve götüreceğiniz eşyalara bağlı olarak 40-70 litre arasındaki çantalar her türlü işinizi görür
1-3 gün arası kamplar için 40-60 arası çantalar için idealken fazlasında 60-70(eşyanıza tercihinize göre 80 de olabilir.) ( Eşyalarınızın büyüklüğüne bağlı olarak uzun süreli kullanımda 40 litre de yeterli olabilriken kısa süreli kullanımda 60 litre de yetersiz olabilir bunu da gözönünde bulundurmak lazım)
-çantanızın yağmurluğu olmasına dikkat edin, yoksa da uygun fiyata çanta yağmurluğu almanız işinize yarar

2- bu kısımda yukarıda bahsettiklerime ek olarak alacağınız çantanın ceplerinin fazla olması çok fazla işinize yaracaktır. eşyalarınızı bileceğiniz şekilde çantanın çeşitli yerlerine dağıtabilirsiniz bu sayede.
genellikle 60 litreler taşacak kıvamda gözükmediği sürece kabin bagajına alınmakta fakat istisna durumlarda olabilir bu sebeple 60+10 şeklindeki çantaları tercih edebilirsiniz. -aynı şekilde seyahat süresine ve götüreceklerinize bağlı olarak 40-50 ltlik çantalar da yeterli olacaktır.


3- günlük kullanım
bunlar genelde 10-30 lt arası değişmekte normal sırt çantaları decathlon'daki küçük sırf çantaları minimal düzeyde eşya taşıyorsanız işinizi görecektir, ki çantalar aynı zamanda dayanıklıdır da.
bunun dışında herhangi bir model sırt çantası işinizi göreceğinden detaylandırmaya da gerek yok sanırım.

sırt çantası kullanımında neye dikkat edilmeli?
eşyaları dizerken en alt kısmına tulum, yedek ayakkabı gibi şeyler dizilirken sırta yakın kısma ağırlığı yüksek olan tüp, ocak vb şeyler dizilir, bunların yanına da kıyafetler konulur bu şekilde torktan dolayı gelecek ağırlık minimuma indirilir. acil ihtiyaç duyacağınız yemek, fener, yedek pil, termos gibi şeyleri isterseniz yan ceplere isterseniz de çantanın üst kısmına yerleştirmek hem gereklilik hem de pratiktir.
bel ve göğüsteki klipleri bağlamak yükün sadece omuzlara binmesini engelleyip, yükü göğüse ve bele dağıtarak daha az yorulmanızı sağlar.