türkiye'deki antik kentler

konuyla ilgili 30 entry daha
Türkiye sınırları içerisinde az bilinen, ziyaretçisi neredeyse hiç olmayan antik kentleri derleyelim belki sevenleri, ilgi duyanları vardır.

Bayramda seyranda en azından bir iki ziyaretçi ile buluşturmuş oluruz.


Aizonai - Çavdarhisar - Kütahya

Aizonai Anadolu’nın en iyi korunmuş tapınağını ve buna ek olarak bir tiyatro, bir stadyum, iki hamam ve gymnasium, beş köprü, bir antik baraj, dünyanın ilk borsası kabul edilen bir borsa, sütunlu cadde ve nekropol içeren Kütahya’nın gizli kalmış mini minnacık ilçesi Çavdarhisar’a 2-3 km mesafedeki antik kenttir.

Tapınak bir Roma uygarlığının uzantısı olan bir topluluğa ait olmasına rağmen sahip olduğu mimari diğer roma mimarisine göre oldukça farklı bir çizgidedir.

Eğer yolunuz bir şekilde Kütahya ya düştüyse yada İzmir’e giderken bu yolu tercih edecekseniz durup en azından tapınak önünde bir selfie patlatabilirsiniz.

(bkz: aizonai)



Sagalassos – Ağlasun – Burdur

Sagalassos Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 km mesafede bulunan en yüksek rakımlı antik kentler listesinde başı çekmektedir.

Dünyanın en yüksek rakımlı antik tiyatrosunu içerisinde barındıran Sagalassos Antik Yunan’da Pisidya’nın başkentidir. Her antik kentte olduğu gibi burada da kaya mezarlar bulunur ve dönemin özelliklerine göre kendine has şekilleri bulunur.

Tiyatronun yanı sıra birde hamamı bulunan Sagalassos’da bulunan büstler dönemin heykeltıraşlığının en önemli örneklerini sergiler.

(bkz: sagalassos)

Ayrıca her yıl bisikletçiler tarafından (bkz: az bilinen antik kentler bisiklet turu) kısa adıyla ABAK diye nefis bir organizasyon düzenlenir.