harkov

Ukraynanın en yeşil ve en soğuk şehirlerinden bir tanesidir, Türkiye'de Harkov olarak bilinir, Ukraynacada Kharkiv olarak geçer. Şehrin ortasından kocaman bir dere geçer ve özellikle kar yağdığında çok güzel bir hava verir. Gezilmesi gereken bir şehirdir.
Ukrayna seyahatimde gittiğim ilk şehirdir genel olarak bence üniversite öğrenci şehridir sanki bizim eskişehir gibi her tarafta çok kaliteli cafe ve publar bulunmakta fiyatlar öğrenci şehri olduğu için baya uygun en meşhur gece klübü Bolero ve Radmir fakat rezervasyon yapmadan gitmeyin sonra kapıdan çevirebilirler. Dipnot her gece kulübünde girmeden face kontrol yapıyorlar yeterli görmezlerse içeri kesinlikle almazlar. Aklınıza birşey takılırsa özelden cvp verebilirim detaylı olarak.
ukrayna'nın doğusunda bulunan, ülkenin ikinci büyük şehridir. gezilecek yerleri çok fazla olmasa da, shevchenko park, özgürlük meydanı ve sanat müzesini görebilirsiniz. bir de hayvanat bahçesi var fakat biz gittiğimizde kapalıydı.

önemli ölçüde dil sorunu yaşayabileceğiniz şehirlerin başında geliyor kannımca. şehirde ingilizce bilen sayısı yok denecek kadar az. kharkiv bir öğrenci şehri. biz, tatil döneminde gittiğimiz içinde ingilizce bilen insanlara rastlamamış olabiliriz.

eğlenmeye gelince, kendi çaplarında küçük ama güzel aktiviteleri var. kharkiv'e gitmeden önce internetten tanıştığımız arkadaşlar, bizi bir müzik festivaline götürmüştü. kharkiv'in genç nüfusu oradaydı ve eğlenceli bir konser olmuştu.

ukrayna fiyatlarına değinmeyeceğim bile. şehir gerçek anlamda ucuz ve paraları değersiz. bolca içki ve sigara alıp dönebilirsiniz. benim gittiğim dönemde avrupa birliği uyum yasaları olmadığından, sigara da çok ucuzdu. ama hala öyle mi bilmiyorum.

zaten en önemli caddelerinin başında sumska geliyor. dobovo.com üzerinden bu caddede ev kiralayabilir, geniş pencere pervazının önüne oturarak caddeden geçen insanları izleyebilirsiniz. bazen çok eğlenceli oluyor. yada ben küçük şeylerden mutlu oluyorum, bilemedim.

yine aynı cadde üzerinde damarco adında küçük ve sevimli bir italyan restoranı var. hem çok ucuz hem lezzetli. servisi biraz ağır ama personelleri diğer restoranlara göre daha güler yüzlü.

taksiciler ile pazarlık yapmadan kullanmayın dememe gerek yok sanırım. şehir içindeki tram ve metroyu da kullanabilirsiniz. ama zaten ucuz olduğundan taksi ile gideceğiniz yere zahmetsiz gidebilirsiniz.

eğer yanınızda rusça bilen bir arkadaşınız olursa, çok rahat edersiniz. dediğim gibi şehirde ciddi anlamda bir dil problemi var ve anlaşabilmek ciddi anlamda bazen güç olabiliyor.
Türkiye'den on binlerce öğrencinin sınavsız üniversite eğitimi için tercih ettiği doğu ukrayna şehri.