türkiye'deki antik kentler

/ 3
Acemhöyük - Aksaray
Adada Antik kenti - Aksaray
Adramytteion - burhaniye/Balıkesir
Afrodisias - Aydın/Karacasu
Aigai - Manisa
Aizanoi - Kütahya
Akalissus - Antalya
Alabanda - Aydın
alinda - Aydın
Allianoi- İzmir
Amorium - Afyon
Amos - Muğla
Anavarza - Adana
Neapolis, Pisidya - Antalya
Bybassios - Muğla
Castabus - Muğla
Cedrae - Muğla
Colybrassus - muğla
Corydella - Antalya
Daskyleion - Balıkesir
Efes - İzmir
Eflatunpınar - Konya
Erine - muğla
Erymna - Antalya
Etenna - Antalya
Euthenna- Muğla
Euromos - muğla
Türkiye sınırları içerisinde az bilinen, ziyaretçisi neredeyse hiç olmayan antik kentleri derleyelim belki sevenleri, ilgi duyanları vardır.

Bayramda seyranda en azından bir iki ziyaretçi ile buluşturmuş oluruz.


Aizonai - Çavdarhisar - Kütahya

Aizonai Anadolu’nın en iyi korunmuş tapınağını ve buna ek olarak bir tiyatro, bir stadyum, iki hamam ve gymnasium, beş köprü, bir antik baraj, dünyanın ilk borsası kabul edilen bir borsa, sütunlu cadde ve nekropol içeren Kütahya’nın gizli kalmış mini minnacık ilçesi Çavdarhisar’a 2-3 km mesafedeki antik kenttir.

Tapınak bir Roma uygarlığının uzantısı olan bir topluluğa ait olmasına rağmen sahip olduğu mimari diğer roma mimarisine göre oldukça farklı bir çizgidedir.

Eğer yolunuz bir şekilde Kütahya ya düştüyse yada İzmir’e giderken bu yolu tercih edecekseniz durup en azından tapınak önünde bir selfie patlatabilirsiniz.

(bkz: aizonai)



Sagalassos – Ağlasun – Burdur

Sagalassos Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 km mesafede bulunan en yüksek rakımlı antik kentler listesinde başı çekmektedir.

Dünyanın en yüksek rakımlı antik tiyatrosunu içerisinde barındıran Sagalassos Antik Yunan’da Pisidya’nın başkentidir. Her antik kentte olduğu gibi burada da kaya mezarlar bulunur ve dönemin özelliklerine göre kendine has şekilleri bulunur.

Tiyatronun yanı sıra birde hamamı bulunan Sagalassos’da bulunan büstler dönemin heykeltıraşlığının en önemli örneklerini sergiler.

(bkz: sagalassos)

Ayrıca her yıl bisikletçiler tarafından (bkz: az bilinen antik kentler bisiklet turu) kısa adıyla ABAK diye nefis bir organizasyon düzenlenir.
Kastamonuda kazıma devam edilen Pompeopolis adlı, Ephesusun 2 katı olduğu düşünülen yerin genel adıdır.
Türkiye dört bir tarafı antik kentlerle dolu bir ülkedir önermesi ne kadarda doğrudur. Adım başı antik kent var
Efes antik kenti - izmir / selçuk.
Yazın gitmeyi planlıyorsanız yanınıza su almayı unutmayın mermer yollar insanı kavuruyor. Sevgiler.
hepsini görmek istiyorum. geçenlerde okuduğum bir haberde sümerli tüccarların ticari işlerini tuttuğu yeni kil tabletler bulunmuş ve okunmuş bu tabletlere göre anadoluda şu ana kadar bilinmeyen ve bulunmamış 13 yeni ve büyük şehre işaret eden ticari girdiler ve çıktılar varmış aynı zamanda kaba taslak da olsa bu kentlerin anadoludaki yerleri belirlenmiş içlerinden en büyüğü bugün ki yozgat civarlarındaydı zannediyorum.
uygun bir vakitte hatırlatın haberi tekrar okuyup buraya güzelce editleyeyim.
En son perge Antik kenti'ne gittim. su yolu, yapılaşma, hamam çok net ayakta ve muazzam yapılardı. Keşke yine gidebilsem
fethiye de tlos antik kent ve kayaköyü kesinlikle görmelisin
dunyada en cok turkiye'de bulunan hede. Yani resmi olarak degil ama her sehirde bir tane antik kent var. Ve bu antik kentler hep "dünyadaki en eski yerlesim yeri" oluyor ne hikmetse. Sebebini kendi sehirlerini yuceltmek olarak goruyorum ama bu kadar da sacmalanmaz.
/ 3