amaretto
ortaya çıkışı bir aşk hikayesindendir. rivayetlere göre dönemin ressamlarından olan bernadino luini kasabasındaki kiliseye yeni freskler yapmak için görevlendirilir. Bu görev sırasında zamanında şehrin soylu kadınlarından biri olan simonetta ile tanışır. simonetta savaş yıllarında kocasını daha sonra da mal varlığını kaybetmiştir. kocasının yasını tutan ve zor şartlar altında yaşamaya devam etmeye çalışan simonetta luini’nin saronna’da (yaşadığı kasaba) kaldığı hanı işletir. luini simonetta’yı görür görmez aşık olur ve içindeki aşkı fresklerine yansıtır. kilisede bulunan luini imzalı meryem fresklerine model simonetta olur. kocasının yasına tutmasına rağmen bu aşka daha fazla direnemez simonetta ve bu aşka karşılık verir. luini’nin resimlerine karşılık kendisi de aşkını “ erkeğin kalbinden geçen yol midesinden geçer “ hesabı bir likör hazırlar. Badem özleriyle hazırladığı "acı aşk" anlamındaki amaretto böylece günümüze kadar gelir (bkz: disaronno).
şişesinde bu aşkı anlatan bir not vardır ve aynen şu şekilde yazar;
“Bu efsanevi likör 1525 yılında yoksul, güzel ve genç bir dul tarafından, Leonardo da Vinci ekolünden ünlü sanatçı Bernardino Luini’ye bir aşk armağanı olarak yapılmıştır. Luini de onu Saronna Kilisesi’nin fresklerinde ölümsüzlüğe kavuşturdu. Amaretto, İtalya’nın en lezzetli, en romantik likörüdür. Tadı öylesine özeldir ki, tarif edilemez, yaşanır, aşk gibi …”
bu aşk ve likör italyan yazar marina fiorato’nun kaleme aldığı "The Madonna of the Almonds (Simonetta’nın Bademleri)" adlı kitabında da detaylıca anlatılır.
amaretto'nun oldukca yoğun ve sert bir tadı vardır. tadını yoğun bulanlar için 2 ye 1 oranında viski-amaretto karışımı nefis sonuç verir. ayrıca şurubu kahve ve çikolata aromalı tatlıların içinde de muhteşem olur.