çok gezenin ayağına bok bulaşması

toplum olarak bilinçaltımıza yerleşmiş atasözü. türk insanı gerçekten gezmeye korkuyor. bir yere gidecek oluryorsun ya otur oturduğun yerde, ne yapacaksın orada, çok geziyorsun bir gün başına bir iş gelecek gibi yorumlar yapılıyor. cahil kalıyoruz diye düşünüyorum.

yüzdeye vuracak olsak türkiye nüfusunun %10-%13’ü arası en az bir kere yabancı ülke görmüş, yabancı bir kültür tanımıştır. gerçekten çok az.

gerçi kendi ülkemizi bile gezmiyoruz ki yurtdışına çıkalım.
Babamin ara ara bana hatirlattigi soz "cok gezen tavuk ayağında kaka getirirmis"
Nedense bizim halkimiz gezen insana issiz, gucsuz, bir baltaya sap olamamis gozuyle bakiyor. Hadi bu bakisi gectim, biraz evvel dedigim sözle gezginin ruhunu baltalamaya çalışıyor. Onlara gore yasam sadece ev, araba almak, altin alip köşeye koymak -belki bir gun lazim olur dusuncesiyle-, yazlik almak, almak, almak, daha cok almak....



Ama Allah'tan benim babam bana bunu demesine ragmen bir yere gidecegimi soyledigimde "ne işin var orada?" demiyor. Ne yaman bir celiski sözlük.
ilk ortaya ne sebeple atıldığını merak ettiğim atasözüdür. göçer bir toplum olduğumuz düşünüldüğünde, ilk anladığımız anlamda söylenmediğine neredeyse eminim.

ya da tembel hıyarın teki ortaya atmıştır da atadır diye saygısızlık etmiyoruzdur.
Babamın her yola çıkarken arkamdan burnundan soluyarak söylediği ata sözü alt mesaj olarak başımıza bir iş geleceğine delalet eder şükür daha bişey yaşamadık he boka bastık mı erik yaylası kampında inekler çadırımıza sıçtı icabında ama bu o değildir sanmıyorum.
Goa sahilinde ağaç kökü sanıp kurumuş inek bokuna basmıştım. Geçerli atasözlerimizdenmiş şimdi hak verdim .
Hiiiç aklınıza öyle şeyleri sokmayın arkadaşlar öyle bir şey yok
Çok gez ki çok bilesin
Çok gez ki çok yaşayasın