karaköy

/ 2
Gerçek anlamda kentsel dönüşümün gerçekleştiği İstanbul'un bir ilçesidir.

Neden kentsel dönüşüm dedim ? Şöyleki: Yıllarca kerhaneleriyle ünlü bir ilçe son birkaç yıl içerisinde sokaklarda şarkıların çaldığı, binaların önünde valelerin beklediği, çayın 5 kahvenin 15 lira olduğu popüler bir yer haline döndü.

Edit: imla
daha önce karaköy'e gitmemiş kişiler için yıllarca kerhaneleriyle ünlü sanılan bi yerdir.
karaköy bi liman semtidir.galata'ya olan yakınlığından dolayı fetih'ten önce cenevizliler'in sonrasından gayrimüslimlerin , meşrutiyetten sonra bankerlerin mekanı olmuştur.
e-ticaretten önceki dönemlerde ticari olarak istanbul'daki önemli merkezlerdendi. (bazı konularda hala öyle) hırdavatçılar,demir atölyeleri,sanayi parçaları ile alakalı ne ararsanız bulurdunuz.
taksim'in yıkımından ve cihangir'in tatlı su solcularından bunalan kişiler karabatak'ın ve diğer kafelerin açılmasından sonra mumhane ve kemankeş taraflarında takılmaya başlamış ardından açılan unterile popüler semtlerden olmuştur.
şimdilerde kemankeş tarafında 10 metrekare dükkan için 500bin lira hava parası istenmektedir.
arkadaşlarla ilk taksime gittiğimizde karakoyden yukarı çıkarken yaşıtım birisi ile tuhaf diyalog yaşadığımız yer.
arkadası çevirip ;
biz: mektep nerede kardeşim biliyor musun?
elemen: okul mu?
biz: yok mektep
eleman : camii mi?
biz : iyi aksâmlar kardeşim
o büyük dönüşümler öncesinde nasıl bir yer olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. geçen senelerde telefonda neredesin diye soran ablama karaköydeyim deyince gelen tepki ''oralara da mı düştün''. tabi orada karaköyün geçmişinden bahsedildiğini sonradan öğrendim.
Yasca 45-65 arasinda olanların genelev ve pislik yuvası olarak bildiği, bizim jenerasyonun ise gitmekten zevk aldığı enfes semt. Galatadan inen yokuştan buraya yürümesi ayri bir keyif verir
genel evleriyle nam yapmış İstanbul da olan ilçe ama kara köy denildiğinde aslında esnafı gelir ticari anlamda bir çoğumuzu ipe dizecek olan esnafları aşağısında Eminönü balıkçıları falan fistan ama asıl boktan olan zamanı 19 MAYIS 1919 PONTOS/PONTUS RUM SOYKIRIMI yapıldığında ülkenin en ileri gelenleri farklı bir ırktan inançtan olunca yapılan soykırım sonucu kara köy yerle bir edilmiştir..
kerhaneleriyle nam salmış bir istanbul semti bir de iskeleye sahiptir. Kentsel dönüşüm bu nokta da güzel bir olay olmuştur kendisi adına zira bir dönem ayakta adam sikiyorlardı adım atılmıyordu.
şu meşhur kafelerinin olduğu ara sokaklarında duvarlara çizilen grafitimsi resimlerle , oturduğu kafelerde içtiği çay-kahvelerle yüzlerce foto çekip tek dertlerinin şekil şukul sosyal medyada gösteriş yapmak olduğu kitleyi pek sevmesem de , son yıllarda farklı bir hava ve entellektüellik kazanmış barzo tayfanın henüz teşrif etmediği , benim ise genelde kamp ve trekking malzemeleri almak için uğradığım ve bu mağazalara girdikçe kendimi kaybettiğim onun dışında civarda beşaltı kirvem tantuni , güllüoğlu ve dem gibi mekanları önerebileceğim bir semt.
lise 1'de (2003) arkadaş uydu cihazı alacağım diye götürmüştü beni ilk defa oraya. okul çıkışı gittik tabii hava da yavaştan karardı biz ara sokaklarda dolaşırken önümüzü kesip cebimizdeki parayı almışlardı, çocuk aklı ödümüz patlamıştı koşarak galata köprüsü'ne kadar inmiştik. Şimdilerde ise denildiği gibi cafe cenneti haline gelmiş durumda.
zamanının finans merkezi şimdinin kafeler publar diyarı farklı arayışta olan gençlerin ve hipster'ların uğrak mekanı. hala istanbul'un en ketum yerlerinden biri olan genelevler sokağı zürafa sokak buradadır. zamanında nargile sektörünün kalbi olan tophane'de buradaydı.
/ 2