mumbar
halk arasında bumbar da denilen, genelde dolma kelimesiyle birlikte kullanılan (bkz: mumbar dolması), kuzu bağırsağı temizlendikten sonra bulgurun özel bir harçla harmanlanıp bağırsağın doldurulup pişirilmesiyle yapılan doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerine has yemek.
orjinali koyunun ince bağırsağından yapılır.
bağırsak hasarsız ve iyi temizlenmiş olmalı . tuzla terbiyesi iyi olmalı.iç yapılırken koyunun iç yağı da eklenirse tadından yenmez.
fatih kadınlar pazarıında yiyecek yer bulabilirsiniz..siirt şeref büryan tavsiyedir.
adını duyunca bütün hücrelerimin aşerdiği , göz bebeklerimin büyüdüğü , kanımın daha hızlı aktığı annemin çok güzel yaptığı , kolu komşunun ben cok seviyorum diye yapınca banada yolladıgı , tikicanların kokoreci bayılarak yeyip mumbar adını duyunca ıyyyy bağırsak mı yicem dedikleri asla o lezzetle bütünleşemeyecekleri o güzelliktir işte mumbar
şırdanla karıştırdığım ve icad edenin akıl hastası olduğunu düşündüğüm hayvanın bokunun nüfuz ettiği kalın bağırsağın bu boklardan arındırılıp içine kendine has bir dolma içi hazırlanarak doldurulup pişirilmesiyle yapılan insana ‘nimetle şaka mı olur lan’ dedirten , kokoreçin yanında çok daha efendi ve üstüruplu kaldığı bir çeşit sakatat yemeği.
Hayvan bağırsağı içerisine bol karabiberli soğanlı pirinç karışımı doldurulur ve öncelikli olarak kaynatılır. Sonrasında piştiğinden emin olduğunuz sarkıntılı malzeme fırına konulur kızarması beklenir. Sonra afiyetle yenir. Ay bu yenir mi demeyin yerken göz bebekleriniz yuvalarınızdan çıkacak kadar lezzete maruz kalınca şaşırır kalırsınız.