romanya

Bran'da Drakula'nin bir dönem de olsa yaşadığına inanılan kale ziyaret edilmeli. Sinaia'da Peleş Castle kesinlikle görülmelidir. Yalnız şöyle bir durum var. Aynı arazi içinde 2 tane kale yer almakta. Kral birini günlük yaşantısı için son derece sade dizayn etmiş. Biz resimlerde şaşalı olani görüp gittigimizde bu son derece sade saray(bunun ismi ise Peleşul Castle) ile karşılaşınca hayal kırıklığına uğradık. Daha sonra tam çıkmak üzere iken birdenbire bu muhteşem saray belirdi. İçerisi çeşitli kültürlerden, dünyanın bütün ülkelerinden gelmiş hediyelerle döşenmiş, harika koleksiyonların yer aldığı bir saray. Kesinlikle görülmeli.
Eveeet arkadaşlar romanya için oturduk düşündük taşındık en efsane aktivite ne olabilir diye Romanya'yı araştırdık sizler için nerede ne var ne yenir ne içilir. Bunların sonucunda en efsanevi aktivitenin dracula şatosunda kazığa oturmak olduğuna karar verdik.

Enjoy!
erasmus için kesinlikle tavsiye ettiğim ülkedir.

bir kere doğu bloğu ucuzdur efendim, gidip hollanda da erasmus yapmakla polonya romanya gibi bir yerde erasmus yapmak arasında bütçe açısından fark vardır.

insanları sıcaktır, gece hayatı renklidir, alkol seviyorsunuz ucuzdur, bizde ki gibi gece kokoreç bulamazsınız ama gece hayatı olan her yerde gece fast food'çuları vardır.

taksi, kira vb ucuzdur. gençler almanca fransızca ve ingilizceden en az ikisini bilirler. tarih kokan yerleri vardır.

bükreş sıkıcıdır başkent olmasına bakmayın, timisoara, oradea, cluj gibi yerlere erasmusa gidin, sibiu da dil kursuna katılın 1 ay. oradea da üniversite her hafta çarşamba öğrenci partisi düzenliyordu, baya içkili kopkoplu falan.

romanya ya erasmus'a mı gidilir diyen bana hocamın maymunlar cehennemine bile olsa erasmusa gidilir demesi, dönüşte hocama beni yüreklendirdiği için teşekkür etmem.

Not: her bakan göz farklı görür, kimine soğuk gelen ortam kimine sıcak gelir. başta 3 gün aç kaldığım yerin şimdi bazı yiyeceklerini özlüyorum, bir ara yeniden gidip gezmeyi düşündüğüm ülke.

biraz uzun olmuş, bu kısaltmış halim.
Öncelikle yazıma Bu entry altına yazılmış yorumları okuyup pek tatmin olmayarak başlıyorum. Umarım benim yorumumu okuduktan sonra daha iyi birşeyler düşünebilirsiniz..

Romanya maceram Erasmus ile başlıyor.. Erasmus sonuçlarının açıklanması ve hemen herkes gibi Polonya'ya başvurmam ve başvurduğum okulda derslerimim uyuşmamasından sonra koordinatör hocamın yönlendirmesi ile Romanya hikayem başladı.

Erasmus öğrencisiyseniz eğer ücretsiz bir şekilde evisa.mae.ro üzerinden sisteme istenilen belgeleri sisteme dijitallerini yüklüyorsunuz ve bir randevu günü oluşturuluyor. Randevuya gidip evrakların asılları teslim etme işleminin ardından 9-10 iş günü içerisinde vizeniz eline ulaşmış oluyor.( Erasmus öğrencilerine vize ücreti yoktur! )

Vize işlemlerini tamamladıktan sonra ulaşım için 2 farklı yol mevcut bu tamamen sizin kişisel düşüncenize bağlı olarak tercih edeceğiniz ulaşım durumudur.

1) Uçak:
Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanlarından Bükreş Otopeni havalinanına Aktarmasız- Direk (55 dakika) hemen hergün uçuş bulabilirsiniz. Pegasus ve Turk Hava Yolları'nın dısında Tarom ve Aegean havayollarının da uçuşları olabiliyor. Fiyatlar bagaj ile min 150tlden başlayıp artıyor eğer bagajsız şekilde uçmak isterseniz 100-120tl den başlayan uçuşlarda bulabilirsiniz.

2) Otobüs:
İstanbul - Bükreş ve İstanbul - Köstence arasında hemen hergün seferleri bulunan birkaç tane otobüs firması var Bunlardan bazıları ÖzTroy Ve Alpar (benim kullandıklarım) fiyatları 150-180tl arası değişen öğrenciyim dediğinde indirim uygulayan (120tl) firmalar. Bagajla ilgili hiçbir sorun yaşamadan istediğiniz kadar eşya götürebilirsiniz.


Ulaşımın ardından ülkeden biraz bahsetmek istiyorum.
Braşov:
2 sene erasmus yaptığım şehir olan Brasov tarihi ile Transilvanya bölgesinin en çok turist çeken şehridir. Ayrıca kış turizmi ile bütün romanyanın kayak yapmaya geldiği yerdir. Nisan Mayıs aylarında havaların ısınması ile daha çok kalabalıklaşır. Ögrenci olarak Dogu Avrupanın En çok öğrenci bulunduran üniversitesine sahiptir. Şehirde ingilizce konuşan genelde genç kesin iken bazı orta yaşlı insanlarında ingilizce konuştuguna şahit olabilirsiniz :) En çok bilindik ve görülmesi gereken yerlerinden Piata sfatuli, Tampa, Black Churc, Turnul Alp ve Turnul Negru şehrin turistik yerlerindendir. Öğrenci hayatı olarak yapılıcak çok fazla birşey yoktur. trenlerin öğrencilere ücretsiz olması sebebi ile eglence için bükreş veya cluj daha çok tercih edilmektedir.

Bükreş:
bir başkent şehri olarak; kalabalık, genç ve orta nufusun dengeli oluşu, gelişmişlik, eğlence hayatı gibi birçok etkenden diger şehirlerinden kendini belli ediyor. Gezilecek yerleri olarak; Parlamento binası, opera binası, çeşmeci parkı, oldtown, piata revolutiei ve piata universitatea tercih edilebilir. En çok bilinen yerlerden biri kuzey garı olan Gara de Nord'ur. romanyanın en büyük garı olma özelliği ile en büyük aktarma noktasıdır. havaalanından 780 numaralı otobüs ile buraya ulaşmak mümkündür. daha sonrasında istediğiniz sehre tren ( https://www.cfrcalatori.ro/ ) veya otobos ( https://mementobus.com/ )ile seyahat edebilirsiniz.

Cluj Napoca:
Tam bir öğrenci şehri olması sebebiyle erasmus için tercih edelebilecek en güzel şehirlerden biridir. gece hayatı ve ingilizce bilen insan sayısı sebebi ile romanyanın diger şehirlerine göre bir tık öndedir benim için.
eglence ve gezilecek yerler olarak oldtown'u, noa club, central parkı, cetatuia tepesi, tuz madenleri ve cluj arena gibi görülebilece birçok yer mevcuttur. Ayrıca yazları Tomorrowland'in Dogu Avrupa versiyonu olan UNTOLD' a ev sahipliği yapmaktadır.

Sighisoara:
küçük bir şehir ama tarihi açıdan büyük br yer. Tarihi şirin evleri ve Kont Draculanın doğdugu şehir olarak bilinir. tarihi oldtown, scara acoperita mevdivenleri, eski saat kulesi görülecek yerlerdir. küçük bir şehir oldugundan bütün önemli yerler birbirine cok yakındır bu nedenle yarım günde gezip görülebilir.

Sinaia:
Brasov yolunda olan ve Brasova baglı olan bir ilçedir. tarihi Pelişor ve Peleş kaleleri ünlüdür. bunun yanı sıra poina Brasov kayak merkezinin başlangıç noktasıdır bu sebepler kış aylarında epey kalabalıktır. Brasovdan araba ile 15-20dk tren ile 30-45 dk'da ulaşmak mümkündür.

Timişoara (Temeşvar):
timişiora romanyanın en büyük şehirlerinde biridir. Genellikle evs projelerinin en çok yapıldığı yerdir. belgrada gitmek isteyen Öğrencilerin trenle gelip aktarma yaptıkları noktadır. ögrencilik ve gece hayatı bükreş ve cluj'a nazaran fena sayılmaz. (timişoara-vrsac-belgrad) arası tren bilet fiyatları 9€ idi.

İasi:
Romanyanın doğusunda bulunan ve moldovaya en yakın olan şehirdir. Bir diğer öğrenci şehridir. Gece hayatı ve Moldovaya yakın oluşu ile tercih edilebilmektedir. şehirde görülebilecek yerler arasında iasi palace, gardena botanica ve birçok tarihi klisesi vardır.

Constansa ( köstence )
Romanyanın karadenize kıyısı olan tek şehridir. şehirde birçok türk restaurantı ve tatar türkü ile karşılaşabilirsiniz. dikkatli olan her türkçe konuşana güvenmeyin çok kolay kandırılabilirsiniz. yazları çok güzel plajları ve festivalleri ile ünlüdür. bahara giriş festivali adı altında Vama Veche bölgesinde 2-3 süren partiler yapılmaktadir. gezilecek yerler olarak: Casino Elisabetha, mamaia plajları, kral Camii, denizcilik müzesi gezip gördüğüm yerlerden birkaçı..

ülke ve yaşam olarak:
Ekonomisi be geldigimde 2016-2017 senesinde 1tl=1,20lei yapıyordur fakat sonraki yıllarda bu oran 1lei=0,98 tlye kadar düştü. hayat standartı olarak bence ülkemiz daha iyi durumda. yaşam pahalı sayılmaz. erasmus ögrencisi olarak eğer yeşil pasaportunuz varsa gözünüz kapalı gelmenizi tavsiye ederim diger avrupa ülkelerine nazaran daha romanya daha iyi. Boş zamanlarınızda uygun uçuş fırsatları ile italya-almanya ve norvece uçuşlar bulabiliyorsunuz. Kışları gerçekten soguk yazları ise nisan mayıstan sonra ısınan bir ülke. egitiminiz dısında bos kaldıkta gidip gorulucek yerler cok fazla eger yeşil pasaportunuz yok ise üzülmeyin hali hazırda komsusu olan Ukrayna- Moldova - Bulgaristan(romanya vizesi ile) - sırbıstana ve balkanlarda Bosna hersek- Makedonya- Arnavutluk- kosova - karadag ve Hırvatistan(tomanya vizesi ile) gidip gezebilirsiniz. zaten bu kadar ülkeye gezecek paranız ve vaktiniz olmayabilir zaten zaman erasmusta cok hızlı geçiyor :D

kısa kısa gezip gördüğüm yerler hakkında bilgi vermeye çalıştım. çok uzun bir post oldu farkındayım ama merakı olan birşeyler bilmek isteyenlerin okuyacagını düşünüyorum. Herhangi birşey için bilgi almak isteyen olursa mesaj kutusunu yeşillendirebilir :)
iş seyahatı vasıtasıyla bükreş'ten başlayıp tüm kuzeyini gezdiğim, eşsiz doğasına ve manastırlarına şahit olduğum, beklentimin kesinlikle tam tersini yaşatan güzel insanların yaşadığı güzel bir ülke. öncelikle nüfusu az ve bunu bulunduğunuz her ortamda huzur olarak hissedebiliyorsunuz. insanları çok rahat, kibar ve kültürlü. ingilizce özellikle gençler arasında ve ülkenin genelinde iyi derecede. öyle ki poğaça satan abladan bile ingilizce dersi alabilirsiniz. önce slav zannettiğim için, benimde kökenim olan balkanların kültürüne ve diline benzer bir şeyler aradım. müziklerinde, yaşayış tarzlarında ve hatta bakışlarında bile balkan/slav havasını sezebiliyorsunuz ancak tam olarak ne olduklarını bizzat rumen arkadaşımdan dinledim. anlattığına göre kendilerini genetik ve dil olarak yüzde 65-70 latin/romalı/italyan olarak tanımlıyorlar ve kalan yüzde 30-35'lik kısım yaşayışlarındaki ve kültürlerlerindeki slav esintisi, kültürü. ortadoks kültürlerine ayrıca bayıldım. bir pazar iki tane pazartesi ayinine denk geldim romanya'da olduğum sürede. dine bakış açıları, dini yaşayışları, ibadetleri tam benlik. inancım onlardan farklı olsa da ömrümün sonuna kadar onlar gibi yaşayabilirim diyebilirim.
sighisoara'da dracula'nın doğduğu ev de içinde bulunan kelimelerle tarif edemeyeceğim kadar etkilendiğim kale içi şehrini gördüm. unesco koruması olması da cabası ancak genel olarak romanyada tarihi mekanlar çok çok iyi korunmuş ve ne çevresi ne içi bozulmamış, ranta kurban gitmemiş. tekrar görmek istediğim yerler arasında kesinlikle 1. sırada çünkü akşam saatlerinde ziyaret etme fırsatı buldum. gün ışığında görmek farklı olur diye düşünüyorum. ayrıca vlad dracula onlarda bir halk kahramanıymış, ben bilmiyordum. neyse. sinaia muhteşem doğası, harika sakin ve düzenli merkezi ve bahçesine her an ayı girebilen dağ evleriyle bir diğer bayıldığım bölgeydi. çok güzel bir haftasonu geçirdim burda. sevdiğim insanın yanımda olmasını dileyerek de olsa... bu bölgenin yakınlarında cennetten kopma bir manastır var, ismi 'caraiman monastery' bir gün yolunuz sinaia tarafına düşerse ve zamanınız varsa kesinlikle bu manastırda bir soluklanın derim. palinka denen geleneksel içkileri var. viski çağrıştıran erik rakısı desem yeridir. epey ağır fakat güzel. çesitli, ilginç mutfakları var ama tabii ki türk mutfağı ile kıyaslamayacağım. romanya'da yaşamak ister misin diye sorsanız kesinlikle evet derdim. sıradan sokaklarında bile zaman zaman nostaljik hisler duyduğum, sanki başka bir benliğim orda yaşamış, sanki bir zamanlar buraya ait olmuşum gibi hissettiğim oldu sürekli. kısaca çok sevdim romanya'yı. gidin, görün.