sosyalizm

konuyla ilgili 8 entry daha
kağıt üstünde mükemmel olan fakat iş uygulamaya gelince sıçan ideolojidir. şimdi bu ideolojinin çıkış noktası sanayi devrimine denk gelir. sanayi devrimi öncesinde ve sonrasında yükselen bir emperyalizm vardır çünkü. ezilen işçiler ve gittikçe zengin olan patronlar. karl marx bu ideolojiyi düşündüğünde ingilterededir ve onun düşüncesine göre bu devrim almanya'da olacaktır ama ingiltere'de olur.

yıllar sonra ekim devrimi ile monarşisi yıkılan rusya sovyet rusya olur ve sosyalizmi benimser. buraya kadar her şey iyi güzel. dönem rusyası bir çok çeşitli ırktan ve dinden insana sahiptir. hepsini tek bayrak altında toplamak ve dini değerleri azaltmak çoğu insanın hoşuna gitmedi. sosyalizm dinin en aza indirendiği bir ideolojidir. o yüzdendir ki sosyalizm veya komünizm uygulayan ülkelerde din özellikle bastırılır.

sosyalizm hakkında aklımda kalan en iyi örneği ünlü nba oyuncusu vlade divaç vermiştir.

bildiğiniz üzere divaç yugoslavya'da yaşarken amerika'dan teklif geliyor. diyorlar gel seni almak istiyoruz. o da yalvar yakar gerekli mercilere ricada bulunuyor. cuzi miktar bir parayla ve zor da olsa alınan izinle sosyalist olan bir ülkeden kapitalizmin başkentine gidiyor. belgeselde dediği şey şu " biz yugoslavyada yaşarken sadece 1 tane çikolata vardı. ne kadar paran olursa olsun aldığın veya bulabildiğin buydu ama amerika'da? istemediğin kadar çikolata çeşidi var. beyaz, bitter aklına ne gelirse"

bu verdiği basit ama ince örnek ile insanların aslında 2 sistem tarafından da sömürüldüğünü ama diğerinin en azından istediği şeylere ulabildiğini anlattı kendisi. burada 2 önemli husus var. birisinde göz boyama var diğerinde ise kaynakları yeterli olarak kullanamama. özellikle sovyet rusya yönetiminde insanlar çoğu zaman gerekli gıdaları alamadığı için yeterli beslenememeden dolayı ölüyordu. sırf ukrayna'da milyonlarca insan açlıktan öldü. neden emperyalist ülkeden sporcular sosyalist bir ülkeye irtica etmezken sosyalist ülkelerden insanlar sözde "emperyalist" ülkeler irtica etti? cevap basit çünkü mutlu değilledi.