#tüm lyannastark başlıkları

iran'ın fars eyaletinin en önemli şehridir. iran halkına kendi eyaletlerinin ismi olan fars denmesi, kendilerine en önemli şehir olduklarını düşündürtmüş. timur'un ünlü şiraz şarabının tadını beğenmesiyle moğol istilasından zarar görmeden kurtulmuş. timur'un "şiraz bağlarının bir asmasına dokunan askerimin elini kesin" dediği rivayet olunur.

ben şehre çok büyük beklentilerle gittim. ömer hayyam'ın aşık olduğu, yahya kemal'in hafız hayranlığı ile rubailer yazdığı, hafız ve sadi-i şirazi'nin doğup ilham aldığı kent nasıl beğenilmezdi? en az isfahan kadar büyüktür derken, küçük bir şehirle karşılaştım. dokusunun cok korunmuş olduğunu ise söyleyemeyeceğim. ama yine de rotada olması gereken bir şehir. ben elektrik alamadım esra hanım.

gezmeye karim khan kalesiyle başladım. bu kalenin kulelerinden biri pisa kulesi gibi yamulmuş. malum pozu verdikten sonra içini gezebilirsiniz, fakat tavsiye etmem. ici bomboş.

sonra şiilerin neredeyse kabesi olan shah-e çerağ türbesine gittim. 12 imamdan 7.sinin oğullarının türbesi burası. ışıkların şahı demek. ama ben böyle bir ayna işçiliği daha önce görmedim. binlerce, milyonlarca minik ayna dantel gibi yapıya işlenmiş.görsel

irem bağlarının hiçbir numarası yok. ayrıca da çok pahalı. hafız'ın türbesi ise bir buluşma alanı gibi. iranlının evinde iki kitap kesin bulunurmuş. biri kuran-ı kerim diğeri hafız divanı... türbenin önünde kuşa niyet çektirdim. aşk der dedim para dedi. alacağın olsun muhabbet kuşu, para neme lazımsa...

şiraz'ın bir numarası nasır el-mülk camisi... şu vitrayların içeride rengarenk gökkuşağı oluşturduğu cami. yalnız sabah erken saatlerde gitmeniz gerekiyor ki doğru açıyı yakalayabilin. fotoğraf çektirmekse bir ölüm. yarım saat yerinden kalkmayan bir uzak doğuluyla resim için tartışmak zorunda kaldım. 2 türkün daha desteğiyle en son oturdum pencerenin önüne. 2-3 poz çekilerek camiyi terkettim.
şiraz'ın iki numarası ise persepolis.

karimkhan hotelde kaldım, konumu gayet iyiydi. canlı müzik için haft khan restauranta gidebilirsiniz. kahvaltı içinse ferdowsi cafe iyiydi.
yeni ziyaret ettiğim müze. pandemi doneminde zaten kimse yok. tek başınıza dolaşıyorsunuz. arkeoloji müzesi binası konak varyant'ta, aynı bahçede etnografya müzesi de bulunuyor; fakat etnografya müzesi restore edildiği için kapalı.

yukarıdaki girdilere içeriğin az olması konusunda katılıyorum, ancak izmir zaten efes ve bergama gibi muhteşem müzeleri bünyesinde barındırıyor. istanbul arkeoloji müzesi ve anadolu medeniyetleri müzesi etraftaki kültür varlıklarını bile bünyesinde toplamışken izmir bunları yerinde bırakmış. ki bir turist antik kenti gezdikten sonra hemen yanındaki müzeye girerse daha çok etkilenir. bence doğru da bir karar verilmiş. o yüzden az eser göreceksiniz hazırlıklı olun.

-1. katta mozaikler var (kapalı)
zeminde heykel salonu
1. katta seramik salonu ve hazine odası var.(hazine salonu küçük bir odada gözden kaçıyor dikkat edin.)
görmezseniz bir sey kaybeder misiniz, sanmiyorum. bir alex değil ama yine de görün.

audio guide istedim, kulaklıkların bozuk olduğunu söylediler. izmir kitapçığı ve haritası verdiler.
müzekart geçerli.
öğretmen kimliğiyle giderseniz ücretsiz.
rivayete göre, lozan antlaşması sırasında savaş tazminatı için yunanistan'dan istenmesi gerekirken, ismet paşa'nın yanlış anlaması sonucu, edirne deki karaağaçla karıştırması ile alınamayan yunanistan şehridir. Lakin ben bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Böyle bir stratejik hata yapılmış olamaz.

Şehir içinde bulunann deniz feneri meşhurdur. Resim çekilmeden dönmeyiniz.